Preventie in bedrijven is ieders zaak!

2024

Het belang van preventie in bedrijven: Ook in niet-industriële sectoren. 

In de huidige professionele wereld moet elke sector, of het nu industrieel is of niet, effectieve preventiestrategieën integreren om de veiligheid en het welzijn van zijn werknemers te waarborgen. Het is cruciaal te begrijpen dat zelfs in afwezigheid van industriële machines of duidelijke productierisico's, niet-industriële bedrijven ook blootgesteld zijn aan diverse risico's die aanhoudende aandacht vereisen.

 

1. Ergonomie en werkcomfort

Een vaak over het hoofd gezien aspect in kantoren of niet-industriële werkomgevingen is ergonomie. Omdat werknemers lange uren zittend aan bureaus doorbrengen, is het essentieel om faciliteiten te voorzien die het lichaam goed ondersteunen om musculoskeletale aandoeningen te voorkomen. Volgens een recente studie kunnen bedrijven zonder aangepaste ergonomiebeleid tot 25% meer gevallen van stoornissen gerelateerd aan langdurige houdingen zien.

 

2. Mentaal welzijn

Stress en burn-out zijn veelvoorkomende problemen in alle bedrijfssectoren. Statistieken tonen aan dat bedrijven die het mentale welzijn van hun werknemers negeren een daling in productiviteit kunnen zien tot 30%, naast een toename van het ziekteverzuim. Preventie moet dus ook deze aspecten aanpakken door een werkomgeving te bieden die bevorderlijk is voor mentaal welzijn.

 

3. Veiligheid van installaties

Zelfs in afwezigheid van grote machines kunnen bedrijfsruimten risico's inhouden. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat alle installaties veilig en goed onderhouden zijn. Dit omvat regelmatige controle van elektrische apparatuur, beheer van draden en kabels om vallen te voorkomen, en zorgen dat alle ruimtes goed verlicht en vrij van obstakels zijn.

 

4. Opleiding en bewustwording

Risicopreventie is niet alleen de taak van gezondheids- en veiligheidsspecialisten; het betreft alle werknemers. Regelmatige training over de beste praktijken op het gebied van gezondheid en veiligheid, evenals updates over interne beleidsmaatregelen, zijn essentieel om een cultuur van preventie binnen het bedrijf te onderhouden.

 

5. Promotie van gezondheid op het werk

Het aanmoedigen van werknemers om een gezond leven te leiden heeft een directe impact op hun prestaties en tevredenheid op het werk. Het aanbieden van gezondheids- en welzijnsprogramma's, zoals workshops over voeding en gezondheidsuitdagingen, kan de werkomgeving en productiviteit aanzienlijk verbeteren.

 

Conclusie: 

Elk bedrijf, ongeacht de sector, draagt de verantwoordelijkheid voor het welzijn van zijn werknemers. Preventieaspecten negeren omdat de omgeving minder riskant lijkt, is niet alleen een fout maar ook een nalatigheid die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Investeren in preventie is investeren in uw meest waardevolle kapitaal: uw werknemers.

 

Bij QUANT ICT is het welzijn van onze collega's van het grootste belang en we doen er alles aan om een werkomgeving te garanderen waar iedereen zich tevreden en veilig kan voelen. 

  • Flexibele werkuren voor een betere balans tussen werk en privéleven.
  • Kantoren uitgerust met ergonomisch meubilair, zoals in hoogte verstelbare bureaus.
  • Installatie van akoestische materialen om geluid in de open werkruimte te beperken.
  • Creëren van een ontspanningsruimte met dartspel en biljart, die ontspanning en informele interacties tussen collega's aanmoedigen.
  • Regelmatig organiseren van activiteiten om collega's in een ontspannen sfeer samen te brengen, waardoor de banden en teamcohesie worden versterkt ...

Door deze initiatieven bevestigen we onze toewijding aan de gezondheid en het welzijn van elk lid van ons team, in overeenstemming met ons motto ‘People First’.

 

Onderschat nooit het belang van preventie en vergeet nooit dat uw personeel uw meest waardevolle bezit is!

 

Nathalie VAN INGELGEM

Marketing Manager en Preventieadviseur.