Geen Digital First zonder People First

2023

QUANT koestert haar duurzame en mensgerichte bedrijfscultuur

Door de wereldwijde coronapandemie heeft digitalisering een hoge vlucht genomen. Resultaat is dat heel wat bedrijven daardoor technologie compleet hebben omarmd en zijn geswitcht naar een Digital-First organisatie. Ook QUANT hoort hierbij. Sterker nog, we begeleiden bedrijven om hun Digital-First strategie in de praktijk te zetten. Maar dat betekent niet dat we onze kern zijn vergeten: onze medewerkers. Integendeel. In onze organisatie staan mensen centraal. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende initiatieven die we hebben genomen, en nog steeds nemen, om dit principe verder kracht bij te zetten.

 

Mensgerichte werkomgeving

Sinds 2022 heeft QUANT haar intrek genomen in een nieuw kantoorgebouw. En de inrichting ervan is volledig afgestemd op de wensen en behoeften van onze collega’s. Van ergonomische zit-sta bureaus tot een ontspanningsruimte met een pooltafel en dartsbord: ze zijn allemaal het resultaat van de input die onze medewerkers hebben aangereikt. Vooral het dartsbord was een schot in de roos 😉 De collega’s organiseren nu onderling competities. De meeste kochten zelfs al hun eigen darts. Om maar aan te geven hoezeer dit leeft bij onze mensen.

 

Aandacht voor psychosociaal welzijn

Daarnaast hadden we vóór de verhuis ook gepolst naar het psychosociale welzijn van onze medewerkers. Onze collega’s konden geheel vrijwillig deelnemen aan de psychosociale audit die de experten van onze externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, MENSURA, organiseerde. En daar werd gretig op ingegaan. Meer dan 70% van de mensen nam deel aan de audit, die heel wat interessante inzichten over onze organisatie opleverde.

Met die inzichten zijn we nadien ook aan de slag gegaan. Zo hebben we een portal gecreëerd waar collega’s alle bedrijfsnieuws, procedures, policies, documenten… terugvinden. De portal bevat ook de QUANT Wayfinder, dé go-to tool voor de vlotte onboarding van nieuwe werknemers.

We hebben ook onze jaarlijkse kick-off meeting in een nieuw kleedje gestoken. Cijfers staan daarin niet langer centraal: elke teamleader komt aan het woord om de ervaringen en realisaties van hun ploeg te delen, en er wordt de nadruk gelegd op het reilen en zeilen binnen het bedrijf.

 

Bottom-Up besluitvorming

Zoals bovenstaande voorbeelden aangeven, is er binnen QUANT veel ruimte voor werknemers om hun gedachten en ideeën te delen. Die bottom-up cultuur leeft echt doorheen de organisatie, ook buiten ankermomenten zoals een verhuis of een audit. Zo stapte QUANT op voorstel van enkele collega’s over van een 38-uren-werkweek naar een 40-uren-werkweek, wat de medewerkers extra ADV-dagen opleverde.

 

Balans tussen werk en privé

QUANT begrijpt dat een comfortabele balans tussen werk en privé cruciaal is voor de tevredenheid en productiviteit van haar werknemers. Daarom bieden we onze medewerkers sinds 2014 ook alle vrijheid om te telewerken. Een systeem dat prima werkt binnen onze organisatie. Binnenkort zal dit ook mogelijk zijn vanuit het buitenland.

Om met dergelijke individuele vrijheid toch ook de teamcohesie te bewaren, organiseren we op regelmatige tijdstippen meetings en informele bijeenkomsten, zoals de maandelijkse Happy Lunch, waar werknemers graag naar uitkijken. Bovendien krijgt elk team een budget om buiten de kantooruren en -muren af te spreken met collega's, wat de teamgeest verder voedt en de betrokkenheid binnen onze organisatie vergroot.

 

Een People-First bedrijf met een duurzaam hart

Onze zorgzaamheid heeft ook een ecologisch kantje. Zo hebben we tal van groene initiatieven waarmee we ons steentje willen bijdragen aan een meer leefbare wereld voor onze mensen. Denk maar aan de zonnepanelen op het dak van ons nieuwe kantoorgebouw, alsook de omschakeling van ons bedrijfswagenpark naar 100% elektrische voertuigen.

Onze People-First focus gaat bovendien verder dan enkel onze eigen mensen. We kijken ook naar de wereld rondom ons, en willen ook daar een positieve impact hebben.  Dat doen we onder meer door samen te werken met Digital4Youth, een vzw die onze gebruikte computers doneert aan scholen in binnen- en buitenland, zodat schoolgaande jongeren alle digitale kansen krijgen die ze verdienen.

En het IT-materiaal dat niet bruikbaar is, wordt door recyclagebedrijf MIREC bij ons opgehaald. Zij recupereren en recycleren de waardevolle grondstoffen en zorgen ervoor dat ze opnieuw kunnen worden gebruikt in de productie van nieuwe toestellen.

Kortom, als Digital-First organisatie blijft QUANT mensen op de eerste plaats zetten. Dat bevestigt ook MENSURA, die ons erkent als een van de beste leerlingen van de klas op het gebied van welzijn op het werk. Bovendien is 60% van onze medewerkers al meer dan 10 jaar actief bij ons, wat aantoont dat QUANT waarde hecht aan langetermijnrelaties.

 

Nadia SABIR