Jezelf goed voelen op het werk is geen overbodige luxe

2022

Nu we na alle Covidmiserie met z’n allen weer naar kantoor mogen gaan is het zeker geen overbodige luxe om even stil te staan bij het jezelf goed voelen op het werk. Onderstaand artikel is een beetje een samenvatting van een reeks artikelen die ik gelezen heb over wellbeing.

Wellbeing is geen geen wellness maar gaat veel verder dan dat. Het is de balans tussen een gezonde werk-, woon- en leef omgeving die je bereikt door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, ontspanning en innerlijke rust.

Wanneer je de juiste balans vindt zal je gezondheid er op vooruit gaan,  zal je veel meer voldoening vinden in je werk en zal je je mentaal ook veel sterker gaan voelen om alle vraagstukken en indrukken, die op de werkvloer op je afkomen, te plaatsen en te verwerken.

Tips voor een gezondere werkdag

1. Een goede nachtrust

Om goed aan je werkdag te beginnen is het van belang om te zorgen voor een goede nachtrust.

Ga daarom ’s avonds op tijd naar bed en probeer om bij voorkeur minstens 7 uur per nacht te slapen. Denk er aan dat slapen niet alleen belangrijk is om te rusten maar ook voor het herstel van je lichaam en geest.

2. Een goed begin van je dag

Neem je tijd om de dag goed te beginnen. Sta iets vroeger op en gebruik die extra tijd om rustig te ontbijten en zo je energielevels aan te vullen voor je aan je werkdag begint.

Je kan ook gewoon even een moment voor jezelf nemen om stil te staan bij wat er om je heen gebeurt.

Kijk even door je raam en geniet van wat je ziet.

3. Wees positief

Er is al zoveel negativiteit in de wereld dus sta positief in het leven.

Het is geen geheim dat mensen die een positieve instelling hebben gezonder zijn en minder ziek worden.  

En best of all… het kost helemaal niets om positief te zijn

4. Ga voor beweging

Al te veel mensen kleven vast aan hun bureaustoel wanneer ze aan het werk zijn. Maak niet dezelfde fout en sta regelmatig recht.

Bewegen is o zo belangrijk voor een goede gezondheid. Zelfs recht staan terwijl je aan de telefoon bent, betekent al een wereld van verschil.

En als je het echt helemaal goed wilt doen dan vind je online legio office workouts.

 

5. Drink voldoende water

Je lichaam heeft behoefte aan vocht om optimaal te functioneren dus is het belangrijk om voldoende te drinken. 1,5 liter water per dag is geen overbodige luxe.

Je kan bewegen en water drinken ook makkelijk combineren door regelmatig je glas te gaan bijvullen.

6. Wees sociaal en zoek contact met je collega's

Blijf niet in je hoekje aan je bureau zitten maar neem af en toe ook eens de tijd om naar een andere collega te gaan en over andere dingen dan het werk te praten. Ook dit zal je helpen je stresslevels onder controle te houden en het is meteen een goede reden om weer eens naar kantoor te gaan en je collega’s in levende lijve te zien.

7. Meditatie als uitlaatklep

Wordt het toch nog allemaal te veel voor je dan kan meditatie een uitweg bieden.

Zoek een plekje waar je even alleen kunt zijn en neem even de tijd om je te focussen op je ademhaling en wat je denkt en voelt. Probeer het teveel aan indrukken zo een plaats te geven en probeer weer tot rust te komen.

In de Apple of Android app stores zijn diverse apps voor je gsm te vinden die je daar bij kunnen helpen

Conclusie

Het volgen van bovenstaande tips heeft zal je er zeker bij helpen om je stressniveau onder controle te houden en je beter in je vel te voelen.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kan terug vallen op een werkgever die wil inzetten op gezondere en meer tevreden werknemers.

Uit eigen ervaring kan ik QUANT ICT alleen maar een pluim geven voor de moeite die ze doen om voor een aangename, veilige en sfeervolle werkomgeving te zorgen. Bij QUANT ICT krijg je de ruimte om jezelf te zijn en is er altijd wel iemand waarbij je terecht kan als je een probleem hebt. Dat gekoppeld aan een fijne groep collega’s en een toffe werksfeer maakt meteen duidelijk waarom het bij QUANT ICT leuk werken is. 

 

Harry Demonseau

 

Bronnen: